Xylitol fremstår for mange som et «nyoppdaget, kunstig søtstoff» som kan gi diare i for store mengder. De som tror på «Low fodmap» forskningen advarer personer med IBS mot å spise xylitol. Dette må nyanseres. 

Xylitol heter egentlig bjørkesukker og finnes i store mengder i bjørkas kvae. Mennesket, spesielt vi her i nord, har brukt bjørkesukker (xylitol) i mange tusen år.

I steinalderen kan det ikke ha vært enkelt å sørge for god munnhygiene. Ikke hadde de tannbørster eller tannkrem. Nå viser forskningen at steinaldermennesket i Norden tygget bjørkeharpiks som tyggis – les mer om dette her. Bjørkeharpiks inneholder mye bjørkesukker (xylitol). Kanskje steinaldermennesket opplevde bedre munnhygiene da de tygget bjørkeharpiksen? Våre forfedre hadde god tilgang til bjørkesukker for mange tusen år siden. Kjennere av gammel, norsk ølbryggetradisjon vet at bjørkesevje var viktig  før sukker og honning kom til landet.

Moderne vitenskap har dokumentert bjørkesukkerets fantastiske antimikrobielle egenskaper som bidrar til god munnhygiene. Ikke bare tar xylitol knekken på karies (som lager hull i tennene). Xylitol kan også bidra til å løse problemer med oppvekst av soppen candida albicans i munnhulen – les mer her At xylitol tar knekken på soppen candida albicans er vist i tidligere studier, men effekten forsvinner dersom sukrose (sukker) er tilstede – les mer her.

Xylitol har lav glykemisk indeks som betyr at det i liten grad på virker blodsukkeret. Xylitol har omtrent halvparten av kalorier som sukker. En betydelig del av xylitolen man spiser går rett gjennom kroppen uten at energien blir tatt opp. Xylitol har dermed trolig enda færre kalorier.

Xylitol er et ikke-fordøyelig karbohydrat. Når vi spiser xylitol kommer det inn i tykktarmen der det blir gjæret av medlemmer av kolonmikrobiota; blant annet Anaerostipes, en anaerob bakterietype som kan virke beskyttende mot tykktarmskreft. Ca. halvparten av xylitol går til tykktarmen der den tjener som energi- og karbonkilde for tarmmikrobiotaen hvor det dannes kortkjedede fettsyrer som gir energi og støtter immunforsvarets likevekt. 

Nå har sveitsiske, Irske og Danske leger og farmakologer publisert sine resultater fra en pasientstudie hvor de påviser at xylitol er et godt alternativ til sukker og andre søtstoffer, både for tarmen og for blodsukkeret selv om xylitol kan stimulere tømming og gassproduksjon i tarmen – les mer her .

Når det gjelder xylitols prebiotiske effekt har kinesiske forskere nå gjort betydelige fremskritt for å forstå funksjonen xylitol har i tarmen. Xylitol gir vekst og spredning av nyttige bakterier og reduserer unyttige mikroorganismer i tarm. Foruten at kinesernes forskning bekrefter resultatene fra studiene på 1980-tallet om at xylitol har positiv effekt på dysbiose i tarm, forklarer de hvordan xylitol bidrar til økt opptak av kortkjedede fettsyrer (SCFA) – les mer her (se bilde). Problemer knyttet til opptak av kortkjedede fettsyrer hos personer med IBS er velkjent – les mer her.

FIG 6.

Alle studiene som antok at xylitol hadde enten inflammatorisk effekt eller kunne føre til dysbiose i tarm er tilbakevist – les mer her. De siste forsøkene på mus viser at xylitol stimulerer syntesen av propionat i tykktarmen – les mer her. Propionat er en kortkjedet fettsyre som man antar har gunstig anti-inflammatorisk effekt i tykktarm – les mer her.

For å unngå avførende effekter ved inntak av xylitol, reduserer man doseringen til avførende effekt avtar. Deretter øker man gradvis slik at tarmen venner seg til xylitol.

Boweltreat AS vil i nær fremtid tilby rent xylitol som anbefalt søtningsstoff for våre kunder til svært konkurransedyktig pris.

MAGO™, marin fettsyreolje og K2 vitaminer bestiller du her