Den europeiske myndighet for næringsmiddelsikkerhet (EFSA) varsler nå at det kan komme ytterligere restriksjoner for det kreftfremkallende stoffet akrylamid i mat når de får mer viten om hvordan akrylamid dannes og kommer inn i kroppen.

Akrylamid er svært inflammatorisk for tarmen (les mer her) og kan forverre IBS/IBD symptomer. Ting tyder på at folk får i seg mer akrylamid enn hva man tidligere har trodd.

I korte trekk dannes akrylamid fra aminosyren asparagin dersom karbohydrater er tilstede og temperaturen er 120⁰C eller mer. (Acrylamide | EFSA (europa.eu) Tidligere har Mattilsynet advart mot stekte/friterte potetprodukter, knekkebrød, brød, cerealer og en del kjekstyper på grunn av innholdet av akrylamid. (Les mer) Det er gode grunner for at det i fremtiden vil bli advart mot vegetabilske oljer.

Forbrukerrådet gjennomførte i 2019 en studie av de verste matvarene og fant blant annet at mengde akrylamid i friterte poteter i hamburgerrestauranter varierte mellom 260-860 μgr/kg (mikrogram per kilo) hvor McDonalds hadde lavest verdier blant hamburgerkjedene. Referanseverdien for akrylamid i EU er 500 μgr/kg

Biokjemikere i Malaysia publiserte i 2016 sine funn fra varmebehandlede (180⁰C), vegetabilske oljer. De fant at mengde akrylamid i vegetabilske oljer varierte fra 1442 til 2447 μgr/kg. Det er svært høye verdier. Mengden akrylamid i meierismør var betydelig lavere og varierte mellom 211-366 μgr/kg.

Professor Arnold Berstad rådet sine tarmpasienter fra å bruke vegetabilske oljer, spesielt til steking. I stedet skulle en bruke smør og ikke steke på for høy temperatur. Hvis man må bruke vegetabilske oljer, kan en bruke litt kaldpresset olivenolje romtemperert.