To, solide studier har uavhengig av hverandre sett på hvordan IBS pasienter, som har fulgt «Low fodmap» dietten, tåler å spise «fodmaps» igjen. Stor sett går det greit, bortsett fra fruktaner. De er det mye av i mel fra korn, spesielt hvetemel.

 

Fodmaps er tungt fordøyelige karbohydrater som kan fermenteres i tykktarmen. Man antar at fermenteringen i tykktarmen er årsaken til IBS symptomer. Derfor kutter man ut tungt fordøyelige karbohydrater i maten. Siden det er vist at en diett med lavt innhold av fodmaps over tid gir økt risiko for tarmkreft, diabetes 2 og inflammasjoner, er det viktig at fodmaps blir en del av kostholdet etter man har gått på low-fodmap dietten. (Les mer her)

Begge studiene viser at det går stort sett greit å gjeninnføre fodmaps, uten at man opplever forverring av symptomer. Det gjelder også ren fruktose (fruktsukker) i moderate mengder.

Likevel, den ene studien viser at dersom man spiser for mye av enkelte ting, forverres symptomene signifikant. Dette gjelder mannitol og fruktaner. Mannitol er et sukkeralkohol i frukt og grønnsaker og som brukes som søtstoff i stedet for sukker. Fruktaner er kjeder med fruktosemolekyler som det er mye av i mel fra korn, spesielt hvetemel.

Den svenske studien viste det gikk greit med 7gr/døgn med fruktaner og 1,5 gr/døgn med mannitol (les studien her). Når man kommer opp i 15 gr/døgn med mannitol eller 20 gr/døgn med fruktaner viste studien fra Belgia at pasientene ble signifikant verre (les studien her).

At for høyt inntak av sukkeralkoholer, som f.eks. mannitol, kan utløse tømmerefleksen i tarmen og gi en midlertidig, diare-aktig reaksjon er velkjent. 15 gram ren mannitol, som den belgiske studien legger til grunn for daglig inntak, er svært mye. Det tilsvarer en toppet måleskje eller 4-5 romslige teskjeer. Når pasientene i den belgiske studien fikk såpass høy dosering med mannitol, er det ikke uventet at de opplevde symptomforverring. Slike symptomer kan alle få med så høyt inntak, også de uten IBS.

Deltakerne i den svenske studien fikk kun 1,5 gram/døgnet med mannitol eller 7gr/døgn med fruktaner. Det ga ingen betydelig reaksjon. De svenske forskerne betegner nivået som «normalt, nordisk inntak». Mannitol finnes i frukt og grønnsaker. Mange som dyrker frukt har sikkert opplevd å bli løs i magen etter å ha spist en del frukt fra hagen på denne tiden av året.

At pasientene reagerte på høyt inntak av fruktaner er derimot svært interessant. Fruktaner inneholder kjeder av fruktosemolekyler. Ren fruktose (fruktsukker) tas som regel opp i trynntarmen og lite eller ingenting havner i tykktarmen dersom inntaket ikke er for høyt.

Derimot, når fruktosen er i bundet form, øker sannsynligheten for at fruktose fraktes helt til tykktarmen og blir frigjort der. Tynntarmen tar kun opp 5-15% av fruktanene (les mer her). Dersom man har lavgradig inflammasjon i tykktarm, kan det tenkes at fruktose øker inflammasjoner i tykktarmen, blant annet ved å gi vekst for soppen candia albicans i biofilmen som dannes ved inflammasjon (les mer her).

Professor Arnold Berstad (han som fant opp MAGO) hevdet at det var vanskelig å påvise biofilm med overoppvekst av Candida albicans i tykktarm hos IBS pasienter, men at han alltid fant det til slutt. At IBS pasienter har biofilm (inflammasjon) med overoppvekst av Candida albicans i tykktarm er blitt bekreftet av italienske forskere i 2021 (les studien her).

En av de fremste forskerne på tarm i Nederland, professor i nevro-gastroenterologi Wouter de Jonge, har nylig satt seg inn i problemstillingen spesifikt om Candida albicans og IBS. Han konkluderer med at det foreligger nok bevis for at biofilm i tykktarmen med over oppvekst av Candida Albicans fortsatt er relevant for IBS til tross for at flere artikler sier noe annet (les artikkelen her).

Selv om stivelse ikke er definert som low fodmap, har stivelse sannsynligvis tilsvarende effekt som fruktaner. Stivelse har glukose (druesukker) molekyler som kan frigjøres i tykktarmen og forverre inflammasjoner der. Mel fra korn, spesielt hvetemel, inneholder mye av både fruktaner og stivelse.

Oppsummert viser den svenske og den belgiske studien at moderasjon er lurt. Eksklusjon eller overdrivelse av matvarer er ikke lurt. Ved å følge kostholds forslaget som du finner på «min side» på boweltreat.no slipper du å bekymre seg for slike ting. Det er dokumentert medisinsk at det gir symptomlindring ved IBS i minst like stor grad som low fodmap (les mer her) og at man ikke får mangel-problemer som ved low fodmap dietten. (les mer her)

At for mye stivelse og fruktaner gir symptomforverring hos personer med IBS, betyr ikke nødvendigvis at det er årsaken til IBS. Men det kan heller ikke utelukkes en eller annen rolle i årsakssammenhengen.

Dere som har lest dette nyhetsbrevet og er registrerte kunder vil kunne få spesielt godt tilbud på enten 3 poser eller eske med 12 poser MAGO™ Eggehvite i forbindelse med Black Friday i november. Det kan være lurt å finne ut om du vil bruke MAGO™ Eggehvite innen den tid. Tilbudet gjelder kun nevnte produkter og ingen andre. Det er selvfølgelig mulig å kombinere tilbudet med andre kjøp, men de gjøres separat. Avtalen må være inngått innen 15. november 2024. Utsendelse skjer senest uke 48. Ta kontakt med meg på terje@boweltreat.no eller tlf: 92 202 808