Siden professor em. A. Berstad mente langkjedet K2 vitamin har gunstig effekt på tarmflora og er en god antioksidant i tykktarmen, ønsket han at pasientene skulle spise mer av det. Problemet var at langkjedede K2 vitaminer i det moderne samfunn er blitt mindre tilgjengelig. Nå er det blitt litt enklere å inkludere langkjedede K2 vitaminer i kostholdet med noen kultursatte meieriprodukter.

Viktigste og kjente kilden til langkjedede K2 vitaminer i Norden frem til ca. 2020 var Gamalosten. Tarmpasientene til Arnold Berstad ble gjerne anbefalt å spise det. Nå, fire år etter hans død, bekrefter en fersk pasientundersøkelse at de langkjedede K2 vitaminene har antiinflammatoriske egenskaper og gir gunstig effekt på mikrofloraen i tykktarmen. (Les mer her) En italiensk studie har påvist lite K2 vitaminer i kosten hos IBD pasienter (Les mer her)

K2 vitaminet er mest kjent for å bidra til levring av blod, redusert plakkdannelse i blodårene (redusert risiko for blodpropp) og styrking av benstrukturen (redusert risiko for osteoporose). Professor Arnold Berstad mente at hans pasienter med alvorlig IBS ofte fikk i seg for lite langkjedede K2 vitaminer.

K2 vitaminet deles inn i såkalte «menakinoner» etter lengden på molekylet. Den korteste betegnes MK-1 og de «korte» K2 vitaminene er MK 1-6. Disse blir tatt opp i tynntarmen. Lengste K2 vitamin nå er MK-13. For ikke så veldig lenge siden antok man at den lengste var MK-7. De «lange» K2 vitaminene er MK 7-13. De kan nå tykktarmen.

Den versjonen prof. em. A. Berstad jaktet på, var K2 MK-9 eller lenger. Disse versjonen var han sikker på kunne nå helt til tykktarmen. Blant annet påviste man i 2015 at mengden K2 MK9 i avføringen korrelerte negativt med BMI, serum insulin og en parameter for insulinresistens (HOMA-IR) (Les mer her)

Fortsatt er det slik at man ikke har klart å utvikle en akseptert, industriell prosess for å lage K2 MK9-13 som kosttilskudd. I vestlige land, og trolig alle andre land, er det ikke mulig å få kjøpt godkjent K2 MK9-13 i pilleform.

Forskning fra Landbrukshøyskolen i Ås har sett på innholdet av K2 MK7-10 i kultursatte meieriprodukter. Studien bekrefter at Gamalosten er en formidabel «bombe» på vitamin K2 MK9. Nå viser forskningen at også Cottage Cheese og Kefir samt en del oster er gode kilder til K2 MK9. Den nest beste osten etter Gamalost er Chevre Original Haukeli. Les mer om hvilke meieriprodukter som inneholder langkjedede K2 vitaminer her (fra side 47 og utover).

Innholdet av K2 vitaminer i meieriprodukter er i stor grad påvirket av bakteriekulturen som benyttes. Studien viser at fermentering med melkesyrebakterier ikke automatisk gir langkjedede K2 vitaminer. Eksempler på det er Biola, Cultura, Mozarella og Yoghurt. Mange kostholdsrådgivere anbefaler å fermentere maten selv, uten å være klar over hvilke bakteriekulturer som lager K2 MK 7-13.

Kanadiske forskere har nylig gjennomgått forskningen på K2 vitaminet for å se om vitaminet kan ha klinisk betydning i sykehusene. Nå er K2 vitaminet også assosiert med lavere risiko for type 2 diabetes, styrking av immunforsvaret, gunstig modulering av tarmfloraen og reduksjon av inflammasjoner i tarm. Det er og påvist sammenheng mellom lave verdier av K2 og Parkinson’s og noen typer av sykdommer i hjertemuskulaturen (cardiomyopathy). Det er og vist at kun K2 MK 7-9 kommer til leveren og etter hvert binder seg til lipo-proteiner. Disse proteinene er kjent for å ha noe med kolesterolnivåene å gjøre. (les mer her).

Siden professor em. Arnold Berstad sterkt anbefalte personer med IBS og ME å spise K2 MK9, anbefaler Boweltreat AS man tar inn Gamalost, Kefir og Cottage Cheese i dietten. Dersom dette er problematisk, tilbyr vi K2 MK7 tilskudd som vi selger til svært lav pris som erstatning.

Pillene med K2 MK7 som Boweltreat selger inneholder godt under maksimal døgndosering som norske helsemyndigheter anbefaler.