Det har lenge vært diskutert og musestudier har vist at det skadelige plakket ved Alzheimers (amyloid-β) kan dannes i tarm (les mer her). Nå har et forskerteam, med Prof. Louise D. McCullough i spissen, konstatert plakket i tarmveggen hos Alzheimers pasienter. Personer uten Alzheimers hadde ikke slikt plakk (les mer her)
Denne observasjonen er en av hovedårsakene som amerikanske helsemyndigheter refererer til når de varsler betydelig økt innsats til forskning om tarmens betydning ved demens (les mer her).
I første omgang satses det på forskning på mus. Der har prof. Laura Cox ved Harvard Medical school nylig påvist en sammenheng mellom en vanlig familie av tarmbakterier (Bacteroidota phylum) og utvikling av Alzheimers. Økt forekomst av bakteriene fører til økt plakkdannelse. Plakkdannelsen reduseres dersom bakteriene reduseres. Forskerne kontrollerte bakteriene med antibiotikum (metronidazole). (Les mer her)
Norske demensforskere har funnet at økt aktivering av tryptofan metabolisme er assosiert med saktere utvikling av Alzheimers. Forverringen av Alzheimers roer seg når det blir mer av de «gode» tryptofan metabolittene kynurenin syre og picolinsyre.
De norske forskerne har målt nivåene i cerebrospinalvæske, som er vesken i hjernen og ryggmargskanalen (les mer her). Funnene ser tilsynelatende ut til å ha noe til felles med funn gjort hos en liten gruppe IBS pasienter i en studie fra 2013.
Da fant nederlandske forskere at 15 IBS pasienter hadde forhøyede verdier av kynureninsyre i blodprøver sammenliknet med kontrollgruppen. Disse forskerne fremhevet likevel at biopsiprøver fra tarmveggen viste lave verdier av kynurinsyre hos personene med IBS sammenliknet med kontrolgruppen (Boweltreat AS skrev om dette her).
IBS-forskningen som har undersøkt tarmfloraen spriker i alle retninger. Men noen studier finner at personer med IBS og IBD har mer Bacteroides fragilis (les mer her – s. 106) Selv om denne bakterien er en «god» og nødvendig bakterie i tarmen, er det kjent at bakterien kan gi betennelse i tarmveggen (les mer her).
Det er observert at tryptofan metabolismen endres i betente celler (les denne studien). Da er det kanskje en mulig sammenheng mellom IBS, tryptofanmetabolisme, dysbiose og Alzheimers som venter på å bli oppdaget?
Vårt mål er at antioksidantene i MAGO™ vil redusere betennelse i tarmen slik at cellene der kan metabolisere tryptofan til kynureninsyre på sin vante måte. Gallesyre binder seg til havrefiber og transporteres gjennom hele tarmen (les mer her) og reduserer risiko for forhøyet oppvekst av blant annet Bacteroides fragilis på naturlig måte (les mer her)
Riktig god jul og Godt nytt år ønskes 🎄🎁